حضرت امام صادق علیه السّلام و نشانه هاى ظهور قسمت اول
ابى بصیر از حضرت صادق علیه السّلام نقل مى کند که آن حضرت فرمودند:
قائم ما قیام نمى کند مگر در سالهاى طاق : یک یا سه یا هفت یا نه .
محمد بن مسلم مى گوید:
شنیدم از امام صادق علیه السّلام که فرمودند: پیش از قیام قائم مردم دست به گریبان یک امتحان بزرگ خواهند بود. عرض کردم آن امتحان چیست ؟ حضرت آیه بالا را تلاوت فرمودند: ((هر آئینه امتحان مى کنیم شما را به چیزى از ترس و گرسنگى و کم شدن مال و ثروت و از بین رفتن جانها و میوه ها، و مژده بده به صبر کنندگان (به اینکه مهدى ما قیام مى کند))).
ابى بصیر نقل مى کند که امام صادق علیه السّلام فرمودند:
در شب بیست و سوم منادى به اسم قائم علیه السّلام ندا مى کند. و قیام آن حضرت در روز عاشورا است که حضرت امام حسین علیه السّلام و یارانش را کشتند. گویا مى بینم (قائم را) که در روز شنبه دهم محرم (عاشورا) بین رکن و مقام ایستاده و جبرئیل علیه السّلام در طرف راست اوست و ندا مى کند که ((بیعت براى خدا)). شیعیان امام عصر روح له الفداء (شیعیان خاص) از اطراف و اکناف عالم مى آیند و زمین زیر پاى آنها به سرعت درنوردیده مى شود. آنگاه امام زمان دنیا را پر از عدل و داد مى کند چنانکه پر از ظلم و جور شده باشد.
در ارتباط با نشانه هاى ظهور حضرت بقیة الله ارواحنا له الفداء ابى بصیر از امام صادق علیه السّلام به چند علامت اشاره مى فرماید:
1. نداى آسمانى در شب بیست و سوم است (ظاهرا بیست و سوم ماه مبارک رمضان).
2. قیام در روز عاشورا است .
3. جبرئیل در طرف راست آن حضرت مى ایستد و فریاد مى زند: ((بیعت براى خدا))؛ یعنى بیعت با امام عصر بیعت کردن با خداست .
4. شیعیان (افراد خاص) با طى الارض خدمتشان مى رسند.
5. زمین پر از عدل و داد مى شود.
ابى بصیر، یکى از یاران برجسته امام صادق علیه السّلام از آن حضرت نقل مى کند که فرمودند:
اذا قام القائم علیه السّلام هدم المسجد الحرام حتى یرده الى اساسه و حول المقام الى الموضع الذى کان فیه و قطع ایدى بنى شیبة و علفها على باب الکعبة و کتب علیها ((هؤ لاء سراق الکعبة .))(16)
یکى از برنامه هاى روزهاى اول امام عصر علیه السّلام عبارت است از:
1. مسجدالحرام را ویران مى کنند و آن را به صورت اولیه بر مى گردانند.
2. مقام حضرت ابراهیم علیه السّلام را نیز به جاى اولش برمى گردانند (جنب خانه کعبه).
3. دست طایفه بنى شیبه را قطع مى کنند و آن را بر درب کعبه مى آویزند و این عبارت بر دیوار کعبه نوشته مى شود: ((صاحبان این دستها که از بنى شیبه هستند به کعبه معظمه خیانت نمودند)) (دزدهاى کعبه هستند).
ارشاد مفید مى گوید:
وقتى قائم آل محمد علیه السّلام قیام مى کند برنامه هایش در چند اصل خلاصه مى شود:
1. حکومت آن حضرت بر اساس عدل واقعى و همه جانبه است .
2. ظلم و ستم از سرتاسر گیتى برداشته مى شود.
3. امنیت سرتاسر راهها و جاده ها را فرا مى گیرد.
4. زمین برکات خودش را در اختیار مردم مى گذارد.
5. حقوق همه مردم به آنها پس داده مى شود (از غاصبان گرفته مى شود).
6. اسلام دین همه جهانیان مى شود و همه مردم به ایمان اعتراف مى کنند.
آیا شنیده اى که خداوند مى فرماید: ((آنچه در آسمانها و کرات بى شمار و در زمین است (از وجود مقدس امام عصر علیه السّلام) چه بخواهند و چه نخواهند باید اطاعت کنند))(1)؟
ابوخدیجه از امام صادق علیه السّلام روایت مى کند که فرمودند:
هر زمان که قائم ما علیه السّلام قیام کند امر تازه اى (قانون جدیدى) مى آورند، چنانکه رسول اکرم صلى الله علیه و آله در ابتداى اسلام چنین بودند (قرآن را آوردند).
خواننده عزیز!
معلوم مى شود پیش از ظهور، احکام خداوند تغییر مى کند؛ یعنى حلال، حرام و حرام، حلال مى شود کما اینکه الان در دنیاى اسلام شده است .
مفضل بن عمر از امام صادق علیه السّلام روایت مى کند که آن حضرت فرمودند:
در پشت کوفه (سهله) قائم ما بیرون مى آید در حالى که بیست و هفت نفر مرد در خدمت او هستند: پانزده نفر از اقوام موسى که به حق گرویدند و بحق عدالت ورزیدند و هفت نفر از اصحاب کهف و یوشع بن نون و سلمان و ابودجانه انصارى و مقداد و مالک اشتر. پس این بیست و هفت تن در خدمت امام زمان علیه السّلام هستند و از یاران و فرمانروایان دولت آن بزرگوارند.
عبدالله بن عجلان از امام صادق علیه السّلام روایت مى کند که فرمودند:
قائم ما وقتى قیام مى کند، بین مردم همانند حضرت داوود علیه السّلام حکم کند. احتیاج به شاهد و دلیل ندارد، خداوند احکام واقعى را به او الهام مى کند. پس، به علم واقعى حکم مى کند و از هرچه که مردم در دلهاى خود پنهان کرده اند، آن حضرت خبر مى دهد، دوستانش را از دشمنانش جدا مى کند و مى شناسد با فراست و هوشمندى که خداوند در دیدگان مقدسش قرار داده است . خداوند مى فرماید: ((به راستى در این، نشانه هایى است براى هوشمندان، آنان که در راه راست پایدارند.))
از امام صادق علیه السّلام ده صفت و نشانه براى امام بیان شده است :
1. عصمت از گناه و خلاف اخلاق و دور از حق .
2. نص بر امامت او از طرف خداوند و پیامبر و امام قبل از او.
3. باید از همه مردم داناتر باشد.
4. از نظر تقوا و پرهیزکارى باید بر همه برترى داشته باشد.
5. به قرآن خداوند و احکام او از همه اعلم باشد (علوم و معارف بیکران قرآن در نزد او باشد).
6. از طرف امام قبل از او به عنوان وصى از لحاظ ظاهر هم معرفى شده باشد.
7. داراى معجزه باشد (کارهاى خارج از عادت انجام دهد و در مقابل دشمن متکى به دلیل باشد).
8. چشمش به خواب برود اما قلبش بیدار باشد.
9. بدن مقدسش هیچگاه سایه ندارد.
10. همان گونه که از پیش رو همه چیز را مى بیند از پشت سر نیز ببیند (هیچ عاملى نمى تواند بین او و عالم هستى و موجوداتش مانع گردد).
زراره از امام صادق علیه السّلام روایت مى کند که :
منادى آن حضرت را به نام اصلى از آسمان صدا مى کند. زراره مى گوید عرض کردم : آیا همه مردم این صدا را مى شنوند یا یک دسته خاص ؟ فرمودند: همه مردم به زبان خودشان مى شنوند. عرض کردم : پس چه کسى با توجه به اینکه به اسم حضرتش ندا داده شده است با ایشان مخالفت مى کند؟ فرمود: شیطان هم ندایى سر مى دهد که مردم پس از شنیدن آن تردید و تزلزل پیدا مى کنند و از شر شیطان در امان نیستند و این موجب شک و تردید مردم مى شود. (آرى، مکتب آزمایش است . خداوند همه ما را در این آزمایش پیروز فرماید، آمین .)
ابن مغیره از امام صادق علیه السّلام روایت مى کند که فرمودند:
صیحه آسمانى که در ماه رمضان واقع مى شود حتما در شب جمعه، بیست و سوم آن ماه خواهد بود.
از میمون بان نقل شده است که در خیمه اختصاصى حضرت صادق علیه السّلام در خدمت آن سرور بودیم . دامن خیمه را بالا زد و فرمود:
امر ما (ولایت و امامت) از این آفتاب روشن تر است و منادى از آسمان قائم ما را به نام خودش و پدرش معرفى مى کند و شیطان در همان روز فریاد خود را بلند مى کند، مانند شب عقبه که صدا بلند کرد (در آن شبى که رسول الله از جنگ تبوک مراجعت مى فرمودند و از گردنه گذشتند، شیطان فریادش بلند شد). در روز قیام جهانى حضرت صاحب الامر علیه السّلام شیطان براى گمراه کردن مردم فریادش بلند مى شود.
خواننده عزیز!
از خداوند بخواهیم که همه ما را در آن روز پرخطر از پیروان صداى اول قرار بدهد (پیروان حضرت مهدى نه ارتباع شیطان).
از امام صادق روایت شده است که فرمود:
بین قیام حضرت قائم علیه السّلام و شهادت نفس زکیه بیش از پانزده شب نخواهد بود.
امام صادق علیه السّلام مى فرماید:
روزها و شبها تمام نمى شود تا اینکه ندا کننده اى از آسمان فریاد بزند: اى اهل حق ! (صاحبان تقوا) کنار بروید، اى پیروان باطل ! شما نیز از اهل حق جدا شوید. پس، این دو دسته از یکدیگر جدا مى شوند. راوى مى گوید عرض کردم : خداوند امر شما را اصلاح فرماید، بعد از این ندا آیا این دو دسته (حق و باطل) با یکدیگر مخلوط خواهند شد؟ فرمودند: هرگز مخلوط نشوند. مگر نه اینکه خداوند در قرآنش مى فرماید: ((خداوند اهل ایمان را با مشرکان و بندگان دنیا مخلوط نخواهد گذاشت . آرى، پاکان حتما باید از ناپاکها جدا بشوند))؟